Zwartboek

Langdurig zieken 2016

Ontslagen tijdens haar zwangerschap – man arbeidsongeschikt – hernia – uitkering te laat uitbetaald – financiële moeilijkheden

Gisteren kreeg ik een jonge vrouw op consultatie. 2015 was voor haar een zeer zwaar jaar: man was enkele maanden thuis met nekhernia, maar de werkgever maakte een fout en het gezin moest maanden wachten op de uitkering waar hij recht op had.

Ondertussen was mijn patiënte zwanger van haar derde kindje, bleef ze doorwerken om toch iets van inkomsten te hebben, en liep ze van hot naar her wegens de ziekte van haar man en de financiële problemen. Een sterke vrouw, bedacht ik me toen verschillende keren.

Vandaag komt ze bij mij op raadpleging, gebroken en ten einde raad. Per ongeluk is ze opnieuw zwanger geworden. Op haar werk, nog maar net terug uit bevallingsverlof, vertrouwt ze een collega toe dat ze zwanger is omdat ze de zware dozen niet meer kan dragen.

Waren het de camera's? Was het de collega? De baas besluit haar snel voor te zijn: 2 dagen later krijgt ze haar C4 in de bus! Zonder motivatie of grondige reden op te geven, na 4 jaar staat van dienst. En ze doet haar werk goed, ik weet het, want ik ben er klant.

Zieke man, problemen met werk van de man, financiële problemen met de uitkering, drie kleine kinderen, opnieuw zwanger ongepland... en nu werk kwijt!

"Kun jij me helpen, dokter? Ik denk dat ik een psycholoog nodig heb." Ik wil wel een psycholoog voor haar zoeken, maar wat gaat dat veranderen? Je zou er voor minder onderdoor gaan. Wie doet nu zoiets? In wat voor maatschappij leven wij dat zoiets zomaar kan?

Mijn patiënt zit nu werkloos thuis en zwanger en zal de komende maanden waarschijnlijk geen werk meer kunnen vinden, tenzij op een aangepaste manier…

(getuigenis van een huisarts)