Zwartboek

Langdurig zieken 2016

Bouwvakker – Discushernia en knieartrose – invaliditeit – arbeidsgeschikt verklaard tegen het oordeel van de GTB en de behandelend geneesheer in

Een tijdje terug kreeg ik een patiënt op consultatie van boven de 50 jaar. Het is een bouwvakker die een leven lang gewroet heeft in de bouwsector en die nu langer dan een jaar werkongeschikt is door "recidiverende ischialgie ten gevolge van een ernstige discushernia, knieartrose en artrose van de schouders".

Hierdoor werd de man op invaliditeit gezet. Hij was door de GTB, de dienst voor Gespecialiseerde Trajectbepaling, volledig gescreend op alternatieve tewerkstelling en 'niet toeleidbaar tot de arbeidsmarkt' verklaard. Maar sinds kort wordt hij nu door de adviserende geneesheer wél geschikt verklaard voor diezelfde arbeidsmarkt, die er ondertussen niet minder veeleisend op geworden is. "De wet is veranderd" had de arts van het ziekenfonds aan mijn patiënt verteld. Dit gebeurde zonder enig overleg met mij als huisarts.

Als ik bel naar de adviserend geneesheer krijg ik hem pas na veel doorschakelen, wachtmuziekjes en lang aandringen aan de hoorn: "Het spijt mij. De beslissing is genomen. Ik kan daar niks meer aan veranderen."En ik: "ik dacht dat de huisarts betrokken zou worden in de procedure?". De adviserend geneesheer: "Dat is niet voorzien. U bedoelt ongetwijfeld het nieuwe KB? Hier gaat het om de beoordeling van de werkonbekwaamheid over de algehele arbeidsmarkt, niet over de procedure voor versnelde werkhervatting." In de bouw zal mijn patiënt geen werk meer kunnen vinden, daar is ook de adviserend geneesheer het mee eens. Maar hij moet wel per se opnieuw de arbeidsmarkt op, zonder dat er ergens aangepast werkt beschikbaar is.

(getuigenis van een huisarts)