Zwartboek

Langdurig zieken 2016

Postnatale depressie – adviserend geneesheer geeft advies voor werkhervatting

Een jonge vrouw met een postnatale depressie, gepaard gaande met ernstige angstaanvallen, staat nu reeds een half jaar op de ziekenkas. Na haar eerste kindje heeft zij dit ook te verduren gekregen en nu na de geboorte van het tweede dochtertje is het in alle hevigheid terug los gebarsten.

Tussendoor leek het beter te gaan, maar nu hoor ik dat ze al die tijd niet alleen met de bus durfde te gaan. Ze kon alleen ergens naar toe als ze met de auto mee kon. Met medicatie en behandeling door onze psychologe gaat het nu al een beetje beter, maar het evenwicht is erg broos.

De dokter van de ziekenkas zegt echter dat ze tegen de volgende controle zal moeten werken, omdat de wet nu veranderd is. Of als ze dan toch zo ziek is, dan moet ze zich laten opnemen in het ziekenhuis. Maar dat ziet ze niet zitten, ze heeft geen opvang voor haar 2 kindjes. En ze vreest dat ze dan juist zieker zal worden.

Ik denk dat ze gelijk heeft. Het is beter dat ze verder doet met hoe ze bezig is en stap voor stap terug sterker wordt. We hebben afgesproken dat ik het zo zal uitleggen als de adviserend geneesheer van de ziekenkas terugbelt. Ik ondervind hier sterk de indruk dat de ziekenkas hier vooruitloopt op de plannen van minister De Block…

(getuigenis van een huisarts)