Zwartboek

Langdurig zieken 2016

Poetsvrouw – artrose – geen aangepast werk – druk van het ziekenfonds om terug te gaan werken

Vandaag nog patiënte op raadpleging gehad van 58 jaar die altijd heeft gewerkt als poetsvrouw. Ze staat nu een tijdje op de dop en ze wordt telkens uitgenodigd om te gaan werken. Ze heeft veel klachten, vooral ter hoogte van haar rug en nek ten gevolge van artrose.

De man van de VDAB raadde haar aan om op de ziekenkas te gaan, omdat ze zo eigenlijk niet kon gaan werken. De patiënte werd door ons eind september op ziekenkas gezet. Na een maand werd er bijkomend onderzoek aangevraagd, omdat de klachten niet verbeterden. Maar in december werd ze al weer van de ziekenkas gezet, 'omdat ze toch thuis was'.

Ze was nog niet goed terug ingeschreven op de dop of ze werd alweer opgeroepen voor een gesprek. Ze begrijpt het niet goed, want ze wordt toch niet opgeroepen. Overal vinden ze haar te oud, en aangepast werk is er niet. Bovendien wordt ze deze zomer 59 jaar, en is ze al aan het werk sinds haar 15de.

Op de ziekenkas doen ze erg moeilijk. Bij haar aanmelding vroeg de bediende: 'Hoe lang denk je op ziekenkas te blijven. Gaat het langer dan 3 maanden duren?' Het personeel van de ziekenkas doet haar best. Maar ik begin wel een verschil te merken. Door de plannen van De Block voelt een aantal personeelsleden van de ziekenkas zich onder druk gezet om zelf meer druk te zetten op de patiënt. Dat is een nieuwe evolutie, en die is niet gezond."

(getuigenis van een huisarts)