Zwartboek

Langdurig zieken 2016

Metaalbewerker – intensieve lichamelijke belasting – rugproblemen – revalidatie – weigering aangepast werk

Een jonge metaalbewerker van 31 jaar komt op consultatie en doet zijn verhaal: Na een operatie aan de rug (disectomie 23/09/15) wegens intensieve belasting door hef-en sleurwerk moest ik op revalidatie gaan onder begeleiding van de kinesist.

Enige tijd later schreef de neurochirurg bij een controle op 18/12/15 nog werkonbekwaamheid tot 4 januari voor. Daarna werd halftijds aangepast werk voorgeschreven tot 1 maart.

Toen ik me dan vanaf 5 januari terug ging melden op het werk, werd snel duidelijk dat de werkgever geen aangepast werk wou aanbieden. Hij verwachtte terug een werknemer die 100% fit was en terug volle schifts kon meedraaien. Mijn werkgever raadde me aan om terug naar huis te gaan en te blijven genieten van de ziekenkas tot ik volledig genezen ben.

Ze kunnen perfect aangepast werk aanbieden op maat, maar dat willen ze niet. Je moet direct terug kunnen meedraaien zoals voorheen. Door de huidige wetgeving zal ik met de vinger worden gewezen, terwijl de werkgever aan zijn verantwoordelijkheid verzaakt....

(getuigenis van een huisarts)